Av Sidsel Mørck
I en ny bok, VERDIREVOLUSJON, oppsummerer Erik Damman sine ideer og erfaringer fra over 40 års intenst og mangfoldig miljøarbeid. Han er kanskje vår første kjente varsler, og helt sikkert den viktigste. Sunne livsvilkår er som kjent en betingelse for all annen virksomhet – vi må kunne spise, drikke og puste uten å dø av det.
I 1974 stiftet Damman organisasjonen Framtiden i våre hender, og historien fram til i dag viser stor og kreativ aktivitet – bøker, artikler, foredrag, organisasjonsarbeid – alle med samme insisterende påbud: ”Planeten må reddes fra uhemmet økonomisk vekstkonkurranse.” Dagens aktuelle bok blir også prydet med denne appellen på forsiden.
Boka er på under 100 sider, men innholdet er sterkt og konsentrert, og med effektiv redigering. ”En samtale fra fremtiden om vår tid” er tittel på et av kapitlene, og samtalen foregår mellom en historieprofessor og en student på et sentraleuropeisk universitet noen hundre år inn i framtiden. Denne fingerte samtalen tar opp dagens uhyrlige vekstpolitikk, som i raskt tempo tømmer naturressursene. De samme argumentene er også stadig fremme i miljødebatten ellers, men Dammans litt naivistiske vinkling er spesielt effektiv i sin avsløring av maktforhold; og den er lett å assosiere med keiserens nye klær. At fremtidens professor og student selvfølgelig ikke har vestlige navn, er et diskret lite tilleggspoeng.
Det dukker opp nok en professor i denne mangfoldige boka: Hun foreleser for sine studenter under spørsmålet: ”Hvordan kunne 2000-årenes mennesker holde fast på ideer og handlingsmønstre som åpenbart pekte mot en katastrofe?” Her kan det trekkes ut ett viktig argument; at virkeligheten ble definert ut fra maskuline verdier som styrke og konkurranse, også i forholdet mellom nasjoner. Økonomisk vekst ble sett på som absolutt grunnleggende, til tross for at all forskning viste at opplevelsen av lykke langt på vei var uavhengig av større kjøleskap og flere elektroniske duppeditter. Dette er også argumenter vi har hørt og sett før, men Dammans tilnærming når dypere inn. Miljødebattene generelt flommer over av mer eller mindre tekniske begreper. Men der hvor graver, kurver og kjemiske formler kan føre til tretthet og oppgitthet, vil Dammans menneskelige og gjenkjennelige framstillingsmåte treffe både hjerte og hjerne.
At han lar studenter og professorer samtale i et Europa om noen hundreår, viser også at den helt store katastrofen ikke har skjedd i hans scenario. Grunnen er at det ble utviklet en helt nye økonomi, en grønn økonomi, som forholdt seg til naturens egne lover. Ved å skissere en alternativ økonomisk utvikling, viser Damman at det er lov å håpe på fornuftens seier. Men det krever mer enn håp, det krever arbeid.
/
Erik Damman: Verdirevolusjon
103 sider
Flux forlag
Leave a Reply