Knut Nærums tale under Forfatternes klimaaksjon §110b

IMAG1352

God dag. Jeg skal lese den talen statsministeren ikke holdt første nyttårsdag. Men som likevel var den jeg hørte. Forestill dere at jeg imiterer Jens Stoltenberg.

Kjære alle sammen!

Ekornet plukker nøtter om sommeren og lagrer dem i hule trestammer. Derfor har ekornet mat når vinteren kommer. Slik må det også være med oss mennesker. Vi må ta vare på nøttene våre. Olje og gass er våre nøtter. Det er viktigere enn noensinne å planlegge for framtiden. Er det noe vi skal planlegge for, så er det nettopp framtiden. Nøttene kan ikke henge på trærne til evig tid uten å falle ned og råtne på bakken og bli uegnet som føde. På samme måte fins det grenser for hvor lenge vi kan la oljen og gassen ligge ubrukt under havbunnen før de ikke lenger er til glede for noen. Og til forskjell fra ekornet, som vet at etter vinter kommer vår, med nye nøtter, så vet ikke vi hvor lang vår vinter kan bli. Derfor er det viktig at vi utvinner mest mulig olje og gass nå, før – for å si det med vår folkekjære dikter Alf Prøysen – nettene blir lange og kulda setter inn.

Klimaet, dere, er viktig. Uten klimaet hadde vi ikke hatt noe vær, og uten vær hadde vi ikke hatt noe å snakke om med folk vi bare kjenner sånn halvveis. Dessverre tyder mye på at vi mennesker har forstyrret den naturlige balansen i klimaet. Forskere har påvist at isen på Nordpolen smelter raskere enn vi har trodd. Dette er skremmende. Ikke minst er det skremmende at de vet hva vi har trodd.

Norge har forpliktet seg til å begrense utslippene av klimagasser. Jeg har personlig lovet å kutte Norges klimagassutslipp med 30 % før 2020, og at vi skal bli klimanøytrale innen 2050. Det fins ikke noe annet land som har lovet så mye.

Alt dette forutsetter selvfølgelig, dere, at det er jeg som er statsminister fram til år 2050, noe jeg går ut fra at velgerne tar som en selvfølge.

Norge bidrar hver dag. For hver eneste liter olje og hver eneste enhet av det man måler gass i, som vi utvinner, blir verden litt renere. Kanskje ikke renere i den snevre betydningen ”mindre skitten”, men renere i den forstand at den blir mindre skitten enn den ellers ville ha blitt. Og hvis torsken i Barentshavet hadde kunnet snakke, er jeg sikker på at den ville ha sagt: «Kjør på!»

Som om det ikke var nok, arbeider vi for enda renere produksjon av norsk gass. Vi har tidligere vedtatt full rensing av gasskraftverket på Mongstad fra åpningen i 2009. Den skulle ikke bare være full, det skulle være den beste renseteknologien verden noensinne hadde sett; en rensing som andre land ville misunne oss og be om å få kjøpe. Da det ikke ble noe av, sa vi: ”Pokker heller! Vi har lovet verdens beste rensing, og da skal vi ikke godta noe mindre enn det!” Derfor vedtok vi en enda fullere rensing fra 2012. Nå har vi landet på full prøverensing fra 2015, og deretter en løpende evaluering om dette er den rensingen vi egentlig ønsker oss. På Mongstad skal Norge utvikle teknologi som vi kan selge til andre land. Sånt tar tid. Amerikanerne planla i flere tiår før de kom seg til månen. Dette er vår månelanding. Det er faktisk mer enn vår månelanding, det er også dette prosjektet som skal føre oss til evigheten og forbi, for å si det med den kjente amerikanske romfareren Buzz Lightyear. Dette kommer til å skje, enten før eller senere. Det viktigste er ikke når det gjøres. Det viktigste er at vi sier vi vil gjøre det.

For øvrig har ingen land kjøpt en eneste månerakett av amerikanerne, så her skal vi overgå dem. Det lover jeg. For klimapolitikk handler ikke bare om å gjennomføre planer. Det handler først og fremst om løfter.

Godt! Nytt! År!

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑