Tungoljesinnet

Bente image

Av Bente Aasjord – Publisert 04. februar 2014

Nordland går så det griner. Alt håp er ute.   

Nordland er et av de største vekstfylkene i landet. På tross av dette sørger ledende menn – med NHO i spissen – for å svartmale Nordlands nåtid og framtid. Og de roper på at staten nå må stille opp. Begrunnelse: Manglende konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen! Det er ikke til å tro.

Indeks Nordland er en årlig statusrapport for utviklingen i fylket, basert på økonomiske nøkkeltall og statistikk om eksport, sysselsetting, jobbskaping, lønnsutvikling og befolkningsutvikling http://www.indeksnordland.no Bak rapporten står blant andre Universitetet i Nordland, Nordland Fylkeskommune, NAV, NHO og Kunnskapsparken Bodø. Siden den første rapporten kom har Indeks Nordland vært et viktig bidrag for å avlive de nasjonale mytene om Nord-Norge generelt og Nordland spesielt: Indeksen viser nemlig (også i år) at Nordland går så det griner!

Nordland er Norges 4. største eksportfylke, med en total eksportvekst i 2013 på hele 13 %. Fiskerinæringen alene hadde eksportrekord med en eksportvekst på over 26 %. Indeksen viser videre at Nordlandsbedriftene er mer lønnsomme enn snittet av bedrifter i fastlands-Norge, med lakseindustrien på topp. Indeksen slår også fast at Nordlands-befolkningens lønnsvekst er høyere enn på landsbasis. I tillegg er lønnsveksten høyere for kvinner enn menn, og lønnsforskjellen mellom kvinner og menn er mindre i Nordland enn nasjonalt. Det siste er svært gledelig for et fylke som har hatt problemer med å holde på de høyt utdannede kvinnene. For øvrig øker folketallet i Nordland. For sjette år på rad.

På tross av harde tall og fakta, klarer NHO-direktør og tidligere stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H) – å snakke Nordland ned til et pleietrengende u-land. Her er et knippe av uttalelsene han serverte til Nrk da indeksen ble lagt fram 14. januar 2014: ”Nordland er ofret i en nasjonal hestehandel” (overskrift), Nordland ”lider”, er ”ikke del av gullkysten (…) Nordland går glipp av utrolige muligheter” og på grunn av alt dette: Staten ”må åpne nye dører for Nordland”.

Januarsalget på svartmaling i Bodø må ha vært formidabelt. Led oss for guds skyld ut av denne jammerdalen av et fylke! For maken til nedsnakking og tungsinn skal du lete lenge etter. Og tungsinnet er svøpt inn i svart, seig olje.

Åpning for oljeboring i Lofoten og Vesterålen gjennom konsekvensutredning har vært en politisk ”dau hest” i åtte år og vil være det i minst fire år til. Her i Steigen hører jeg ikke et eneste hulk over den daue hesten. Heller ikke fra de nesten 2/3 av fylkets kvinner, som ikke ønsker oljeboring i Lofoten. Men når Indeks Nordland legges fram, velger styringsgruppen for rapporten – som teller sju menn (!) – å gjøre den daue hesten til hovedattraksjon: Nordland lider og er ofret i en hestehandel. Staten må komme hjelpe oss. Med NHO i spissen lar karene den svarte bølgen av tungsinn og avmakt velte over alle de næringene, lokalsamfunnene, kommunene og folkene som gjør Nordland til et av landets mest oppegående fylker. Og ikke bare det: De sprer eimen av tungoljesinn langt utover fylkets grenser også: Til tenåringer på fagutdanning, til unge studenter på universiteter i nord og sør, i inn- og utland.

Hvis det var sånn at manglende oljeaktivitet i Lofoten var i ferd med å sende ”Nordlandsbåten” ned i dypet, så skulle det i det minste reflekteres i tallmaterialet i Indeks Nordland, med Lofoten som en særlig pleietrengende region. Indeksen tyder ikke på det: Av Nordlands fem regioner har Lofoten ”fylkets beste sysselsettingsutvikling, nest høyeste befolkningsvekst og omsetningsvekst”, står det i rapporten. Derimot er det svak lønnsomhet og verdiskaping per omsatt krone.

Selvfølgelig er bildet sammensatt. Både i Nordland og det øvrige Nord-Norge er det trekk ved nærings- og samfunnsliv som kan bli bedre: Av disse er omdømmebygging og realitetsorientering kanskje det mest presserende. Slipp til dem som trur på og ser det vi har i nord. Damer for eksempel.

(PS: Etter at kronikken var ferdigskrevet, oppdaget jeg noe forferdelig: Jeg kan med denne selv ha bidratt til å trigge NHO og de andre pessimistene til et motsvar der de laster opp og sprer enda mer tungoljesinn: For å en gang for alle tilbakevise at det går bra med Nordland. Igjen må jeg be Ivar Kristiansen om å tenke på damene: Nordland trenger damer, Ivar. De lar seg sjelden forføre av sytpeiseri.)

bente@ordinord.no

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑