ARRANGEMENTER

25mm_red

 

dark mountain flyer

KLIMAGUDSTJENESTE I KAMPEN KIRKE 31. JANUAR 2016 KL. 18 MED RUTH LILEGRAVEN OG FREDDY FJELLHEIM

KLIMAGUDSTJENESTE

 

klimafestivalen § 112: 16.-24. januar over hele landet! Konserter, stand-up, teater og gudstjenester

2590493028

 

————————————-

 

Åpningshilsen under avslutningsarrangementet for skriftaksjonen ”På vei til Paris” på Litteraturhuset i Oslo den 22. Oktober 2015

Kjære publikum, kjære gjester, styre og redaksjon,    

Jeg skal få innlede med en hilsen fra våre forfattervenner i USA der FKAs nettside har en del lesere. Poeten og feministen Daniela Gioseffi, venn av Bill McKibben, fortalte meg denne uka at det planlegges et stort møte i New Yorks City Hall for å presse sendrektige politikere til divestment – og med Oslo som forbilde. Det fortjener en applaus!

Mandag var jeg invitert til København for å fortelle om oppstarten av Forfatternes klimaaksjon. Danskene planlegger en bredere kunstneraksjon, inspirert av vårt arbeid. I Sverige har debatten mellom forfattere og forskere gått høyt de siste ukene, og våre svenske redaksjonsmedlemmer har deltatt. Der er det forskerne som etterlyses kunstnernes klimaengasjement. Her i landet kunne vi kanskje ønske oss det motsatte.. Men enda viktigere, det vi dro i gang for tre år siden i Norge får ringvirkninger i litteraturen. I år skriver en rekke unge forfattere bøker om natur, klima, evolusjon.

”Problemet” som reises både i Skandinavia og hos forfattere jeg utveksler med fra andre europeiske land er en refleks fra 1970-tallet. Forfatterne tror klimakrisen er ”politisk” og vil ha hendene frie. Vitenskapsfolk og politikere tror forfatterne er meningprodusenter som skal vise samfunnsengasjement i klimasaken. Sannheten ligger slett ikke midt imellom, den ligger et helt annet sted!

Det er dit vi er på vei, til et ukjent sted, og en ukjent fremtid. Vi skal dyrke visjonene om et mer rettferdig og mer opplyst samfunn, men det krever også optimisme å tåle synet av framtiden og beskrive nåtiden sannferdig. Ved å beskrive, kartlegge og formulere virkeligheten, gir vi oss selv sjansen til å endre på fortidens feil og formulere mulighetene: Som renere luft, et mer menneskevennlig arbeidsliv, bærekraftige arbeidsplasser, en mer rettferdig fordeling av arbeid mellom verdensdelene, ærbødighet i møte med dem som flykter fra nød og urett, fortsatt hvite vidder, en langsommere puls, en kulturomveltning som får stadig flere mennesker til å se at målet er våre egne liv i barn og gamle. Litteraturen kan ikke redde så mye som en sommerfugl, men forfatterne kan bidra med litt hver.

Se likevel det store bildet! Flere hundre norske, svenske, danske, tyske og engelspråklige forfattere i alle sjangre og på alle nivåer har latt seg engasjere av Forfatternes klimaaksjon. I et større tidsperspektiv kan det vise seg å bli litt viktigere enn spørsmålet om litterær form, for dere som leser Vinduet.

I den Fritt Ord-støttede aksjonen ”På vei til Paris”, som har pågått siden mai, har riktignok bare et fåtall besvarte vår utfordring direkte – gå inn i FNs klimarapporter og kom ut med litteratur, menneskespråk! Sakprosaistene nærmet seg oppgaven, et par av poetene kretset rundt temaet på respektfull avstand, mens Knut Nærum gjorde det mest sofistikerte grepet – les og se hvordan han trer en referanse til klimarapportene tvers gjennom teksten og ned i lenke til en fotnote. Alt i alt har vi fått mange gode tekster og sier vel blåst! Nye aksjoner er på beddingen, i første omgang med norske journalister.

 

”Jeget er menneskets mest fremtredende sinnssykdom”, heter en bok av den svensk forfatteren Hanna Hallgren. – Så dere programmet med Bob Reich forleden kveld, økonomiprofessor og Bill Clintons arbeidsminister? Reich viste bl.a. hvordan lønnsutvikling, formuesutvikling og deltakelse i fagorganisasjoner danner identiske grafer. Økende konsentrasjon av rikdom og økende primitivisering av arbeidslivet fører til en farlig polarisering av samfunnet.

I kveld er mitt poeng at denne polariseringen også ødelegger for det kulturelle nivået blant mennesker, for demokratisk fordeling av kunnskap, kort sagt for dannelsesnivået i samfunnet. Og et polarisert samfunn er klimasakens verste fiende. Vi som arbeider for forfatternes deltakelse i klimakampen er avhengige av en opplyst og mangfoldig befolkning som ikke flykter til ytterfløyene med emosjonell primitivisme. Her tror jeg at forfatterne kan gjøre en innsats, fordi vi behandler alle slags kunnskapsformer i våre bøker, med det språket og den språkbruken som sivilsamfunnets mennesker kan erfare, både som lesere av sine omgivelser, sine egne liv og av litteratur.

Skarpskodd sosialkritikk er historisk sett litteraturens forbindelse til samfunnet. Forfattere tilhører ikke et poetokrati med eksklusiv kunnskap, men vi tilhører sivilsamfunnets språkformer og utvikler daglig våre språklige redskaper. Vi kan overlevere til neste generasjon – ikke bare en levelig klode, men også de livskunnskapene og den nysgjerrigheten som litteratur, kunst, musikk og filosofi mobiliserer i oss.  

                                                                                                                                                                                                     F/F

 

Rolf Erik Nystrøm og Torgeir Rebolledo Pedersen / Foto: Astrid Nordang

Rebolledo foto Astrid N

Program for «På vei til Paris» 22. oktober på Litteraturhuset. Sal Wergeland.

17.00 – 17.30 / Knut Nærums tekster på skjerm. Bevertning.

17.30 / Innledninger v/ Freddy Fjellheim og Andreas Ytterstad (konferansier)

17.40 / Tina Åmodt (Dystopisk fremtidstur)

17.45 / Politikerrunde 1: 4 politikere à 3 min. (Karbonbudsjett. Iskanten)

18.05 / Torgeir Rebolledo Pedersen & Rolf Erik Nystrøm (Opera-arie)

18.15 / Politikerrunde 2: 4 politikere à 2 min. (Grønne fastlandsjobber)

18.30 / Inger Elisabeth Hansen (Administrasjon av politikkens slutt ++)

18.35 / Erik Martiniussen (“Grunnkurs”)

18.40 / Gro Dahle v/ Thor Sørheim (Hvaldikt + Håpefullt frødikt)

18.45 / Bård Lahn v/ Bård Isdahl (På vei til Paris)

18.50 / Hovedprogram slutt. Spørsmål fra salen.

19.20 / Finito

Erik Martniussen foto Asrid N

Erik Martiniussen / Foto: Astrid Nordang

 

//

———————————————————————

                  Hva skjer høsten 2015?

 

Plakat PåveitilParis 22.okt.

 

Grunnlovens § 112 og Arktis

Onsdag 30. september kl. 9-14 i Gamle Festsal, Karl Johans gt. 47

Hva betyr Grunnloven § 112 for olje- og gassutvinning i Arktis?

Informasjonsseminar for alle som ønsker en innføring i jussens rolle i miljøkampen. Beate Sjåfjell og Anita M. Halvorssen redegjør for Grunnloven § 112 betyr for olje- og gassutvinning i Arktis og lanserer boken Fra ord til handling. Om Grunnloven § 112. JussBuss presenterer sin nye miljøgruppe og Truls Gulowsen i Greenpeace informerer om Foreningen Grunnloven § 112.

Seminaret er et samarbeid mellom Det juridiske fakultets forskergruppe Selskaper, markeder, samfunn og miljø og Concerned Scientists Norway, Concerned Students Norway, Greenpeace, Norsk Klimanettverk, Besteforeldrenes klimaaksjon, Forfatternes klimaaksjon § 112.

http://www.jus.uio.no/forskning/omrader/selskaper/arrangementer/seminarer-og-konferanser/grunnlovsseminar-30.9.15/index.html

/

Klimavitne. Propaganda og virkelighet i klimakampen.

Onsdag 13. oktober kl. 17.30, Gimle kino, Oslo

Klimavitnet, også kalt klimakampens gudfar, James Hansen, kommer til Oslo. Han vil fortelle om sin mangeårige kamp for miljøet før visning av filmen Merchants of Doubt. Han vil også snakke om hvorfor han vil stille som vitne i en sak mot norske myndigheter for ikke å oppfylle grunnlovens paragraf 112, som krever at regjeringen skal sørge for å bevare miljøet. Det blir mulig å stille spørsmål.

Arr. av Oslo Dokumentarkino, Norsk Klimanettverk, 112-aksjonen.

http://dokumentarkino.no/2015/klimavitne/merchantsofdoubt_web.html

/

En liste over arrangementene FKA har stått for eller bidratt til vil komme på denne plass i nær fremtid.

/

POESI OG APPELL FOR ET KLIMAVALG DEN 9. SEPTEMBER 2013

Uten navn

Forfatternes klimaaksjon – § 110b er en av 80 organisasjoner i alliansen Klimavalg 2013 som før årets stortingsvalg krever kutt i norske utslipp i henhold til FNs anbefalinger, redusert tempo i oljeutvinningen og at det skapes en klimapolitikk som tar solidaritet mellom generasjonene på alvor. Forfatternes klimaaksjon mener at fossile ressurser må bli liggende i bakken for vårt framtidige klimas skyld. Den 24. august er nasjonal aksjonsdag for klimahandling. Vi markerer vår deltakelse med poesi, appell og musikk.

Arne Johan Vetlesen   Ruth Lillegraven   Tommy Tokyo

Simon Stranger   Knut Nærum   Arne Ruste   Gudmund Skjeldal

Vertinne: Sidsel Mørck

 

Tid: Lørdag 24. august klokka 15.00

Sted: Trappa til Nationalteateret

Kontakt: Sidsel Mørck, telefon: 2268 0288. Email: sidmoerc@online.no og

Brit Bildøen, mobil: 41684225. Email: bbildoen@gmail.com

Forfatternes klimaaksjon – § 110b ble stiftet den 21. mai 2013. Den norske grunnlovens miljøparagraf 110b er retningsgivende for vårt arbeid: «Enhver har Ret til et Milieu som sikrer Sundhed og til en Natur hvis Produktionsævne og Mangfold bevares. Naturens Ressourcer skulle disponeres ud fra en langsigtig og alsidig Betragtning, der ivaretager denne Ret ogsaa for Efterslægten.»

Forfatternes klimaaksjon – § 110b mener at Norge bør gå foran med å bremse utvinningstempoet, la nyoppdagete felt forbli uåpnet, og prioritere varig vern av fornybare ressurser i sårbare områder som i Lofoten og Arktis. Vi kan ikke tillate at våre politikere, som hevder høye standarder for miljøhensyn og sikkerhet i verden ellers, friterer torskestammen i svart olje og koker kloden.

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑