I de levende jordlags tidsalder / Andreas Vermehren Holm

Foto/ Niels Christensen

 

Fra 1873 udgav Dostojevskij En forfatters dagbog som månedsskrift. Udgivelsen strakte sig over flere år. Han samlede tekster i små, intense klynger og sendte dem ud i verden. Føljetonformatet skabte et tryk og en anledning i skrivearbejdet, og dagbogen fremstår i dag både som et forum for politiske følere og en poetik for hans eget forfatterskab. Skriftet blander fortællinger, flygtige anslag og observationer, digte, breve og citationer hentet fra nyhedsmedier og anden litteratur.

 

Idelevende_Book_2

]De rejsende

]at krybe sammen, formindske sig

]denne tilsyneladende uorden, som i virkeligheden er orden

i sin højeste udvikling

denne støvmættede luft

]tilendebragt

dette er et bibelsk billede

hér siges noget om Babylon

hér bliver en profeti fra Apokalypsen til levende virkelighed

fornægtelse

ingen vil tage dette for sit ideal

]at give sit liv

det menneske

et støvgran, et fnug

kan omstyrte alt

naturen, som selv tørster

]broderfølelse, broderlighed

en eller anden må virkeliggøre

 

Idelevende_Book_3

 

Idelevende_Book_4

 

I de levende jordlags tidsalder er et uddrag fra En forfatters dagbog, et pågående skrivearbejde. Jeg arbejdede, i forlængelse af Dostojevskijs egen poetik, med overgangen fra autopoiese (selvskabelse) til sympoiese (samskabelse); dels på sætningsniveau, når den almægtige fortæller stiger ned til sine karakterer og lader sig berøre af deres liv, deler sproget med dem og involveres i fortællingen, men også i kraft af flerstemmigheden, polyfonien, vældet af andre kroppe, der kalder på evnen til at lytte og se.

 

//

Andreas Vermehren Holm, f. 1988. Dansk forfatter, oversætter, redaktør og indehaver af Forlaget Virkelig, København. Seneste udgivelser tæller bl.a. Mørkningen (Lord Jim Publishing, 2016), Planetariske Væsen (H//O//F, 2016), Kimene og Det åbne værks poetik (Catalyst Press, 2017). Hans næste bog, Skabningernes lovsang, udkommer på det Oslo-baserede H//O//F til efteråret. Aktuel i Den engelske kanal 2018 (Red. Jørn H. Sværen) som netop er udkommet, og med udstillingen Tåkeklokkene med Sveinung Rudjord Unneland, der åbner på Lista Fyr d. 30.6. 2018.

 

 

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑