Kirsten Thorup: Feber / Forsvinder

Foto: Lærke Posselt, 2016.

Feber

Ind i tidløsheden. Ind i uendelig stilhed. Ind i udtørrede flodlejer. Ind i ophedede luftrum der trækker sig sammen og udvider sig, udvider sig og trækker sig sammen med klodens feberåndedræt. Månens døde øjenhuler stirrer ligegyldigt på katastrofelandskaberne. Uberegnelige temperaturstigninger. Polernes nedsmeltning. Forhøjet vandstand. Øsamfund på Stillehavets bund. Påklædte kroppe drevet med vandmasserne rundt i gaderne. Dræberorkaner navngivet som søskenderækker af onde børn: en pige, en dreng, så en pige igen, så en dreng igen. Orkanyngel der knækker træernes århundredergamle stammer. Skyller de opløste lig gennem brudte diger videre ud i oceanerne. Hvor plastikkontinenter er klar til invasionen fra det ydre rum.

 

Forsvinder

Forsvinder træerne, skovene, græsset, forsvinder roserne, liljerne, tulipanerne, forsvinder regnen, sneen, årtiderne, forsvinder bjergene, kløfterne, vandfaldene, forsvinder næsehornet, zebraen, elefanten, forsvinder blåmejsen, tornfalken, mågerne, forsvinder muldvarpen, markmusen, forsvinder hunde, katte, forsvinder køer, heste, får, forsvinder blæsten, haglbygerne, forsvinder insekterne, larverne, slangerne, forsvinder solen bag smogtåger, forsvinder vi før regnbuen, før isbjørnene, før ulve, ræve, før anemoner, ribsbuske, rønnebær, før nat og dag, før laviner, fjelde, issøer, før hvaler, delfiner, søløver, før kornmarker, før rismarker, før roer, kål, kartofler, før regnskoven, papegøjerne, før iris, valmue, raps, før bølgerne, før kystlinjerne, klitterne, før muslinger, østers, søpindsvin, før firkløver, firben, før bierne, myrerne, før nordlyset, før apokalypsen forsvinder vi

 

Kirsten Thorup

December 2017

 

//

Kirsten Thorup, f.1942 er en betydningsfuld dansk samfundskritisk realist. Hun debuterede i 1967 med digtsamlingen Indeni – udenfor, men er bedst kendt for sine mange store samtidshistoriske romaner. I år 2000 modtog hun Det Danske Akademis Store Pris og i 2017 modtog hun Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Erindring om kærligheden. Vi takker så meget for tekstene!

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑