Asieh Amini / To dikt

PERSIAN VERSION ///

Jeg syr sanger av en kjoles drømmer

I silke 

hviler drømmen

til en sommerfugl

som elsker 

en maler

I silke

hviler drømmen 

til en maler 

som elsker 

en sommerfugl

Ingen silkeorm

spant

noen gang

en kokong

for å bli 

en kjole

Kjære forelskelse 

Først ble jeg forelska i diktene hans 

Han sa: du tar feil, jeg har aldri vært en poet! 

Så var det øynene hans 

og sigaretten som hvilte i munnviken 

da midnattsregnet fikk igjen pusten. 

Han sa: «klamre deg aldri fast til en metafor,» 

da ble hjertet mitt hekta på stemmen hans. 

Ei natt 

ulte han 

Og jeg ble forelska i de grå ulvene. 

Nå 

er han bare en melodi 

som slentrer på leppene til en bortgjemt bakgate 

Og jeg er er en plystring 

som legger seg på de vemodige notene til kroppen hans. 

Innimellom 

skjenkes vi av en gatesanger 

til forbipasserende.

Gjendiktet av Marte Huke. / Foto: Javad Montazeri.

//

Asieh Amini er en poet, journalist og menneskerettighetsforkjemper fra Iran. Fra NTNU har hun en mastergrad i kulturstudier, hvor hun fokuserte på diversitet og likestilling. I 2005 ble hennes første diktsamling, Hey, … You Who Have Gone kåret av UNESCO til en av de beste diktsamlingene skrevet av en ny, iransk poet. I 2012 mottok hun Oxfam Novib og det internasjonale PENs pris, og i 2004 fikk hun Ord i Grenseland-prisen. Siden 2010 har hun vært bosatt i Trondheim som fribyforfatter.I Norge har Amini publisert to diktsamlinger: Kom ikke til mine drømmer med gevær og Jeg savner å savne deg, skrevet på både norsk og persisk. I tillegg har hun deltatt i litterære antologier, blant annet Under samme himmel = Under the same sky. Amini jobber i dag på Litteraturhuset i Trondheim som kulturaspirant. Hun har siden 2016 vært styremedlem i norske PEN. I hele hennes liv, så vel som i hennes kunstneriske virke, har hun kjempet for ytringsfriheten. Hennes festivaldikt til Poesi i Grenseland er gjendiktet av Marte Huke.

/

Marte Huke har siden 2002 gitt ut fem diktsamlinger, en roman og en gjendiktning av Anna Rydstedts diktsamling Jag var ett barn på Tiden Norsk Forlag. Siste utgivelse: Du er et levende sted (dikt, 2019). I hele sitt forfatterskap har hun jobbet mye utenfor bokformatet, og har skrevet tekst til scenekunst, dans, billedkunst og musikk. Huke har bakgrunn fra Skrivekunstakademiet i Bergen og Litterär gestaltning ved Göteborgs universitet. Hun bor i Trondheim.

Herværende dikt ble bestilt av Poesi i Grenseland som samarbeider med Forfatternes klimaaksjon om både arrangementer og publiseringer.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑