Nils Yttri: Hvem kan unngå

Yttri-Nils_-

 

Hvem kan unngå å tale om sjøer

når hvert menneske

                                   er en sjø

Hvem kan unngå å synge om trær her

når det går tusen trær

                              på hvert menneske

Hvem kan unngå å skrive om kjærlighet

                                 i dette landet

når hvert tre speiler seg

                      i en sjø

 

//

Nils Yttri (1947–1980) debuterte i 1979 med diktsamlingen Turister i nattens lugar, og rakk å publisere en samling til, Bokserens blod (1980), før han brått gikk bort, bare 33 år gammel. Hans diktning kan sies å representere en overgang mellom 1970-årenes politiske og 1980-årenes mer eksistensielt og formmessig orienterte poesi. Diktene hans er intense, engasjerte, og han behersket både kortdiktets poetiske konsentrasjon og de lengre diktformenes episke potensial. Nils Yttri framsto som en markant, ny stemme i samtidspoesien, og litteraturhistorien omtaler hans debutbok som en utgivelse som «rager høyt i det sene 70-talls lyriske landskap». Posthumt er følgende diktsamlinger utkommet: Når min fantasi berører dine drømmer (1981), Zenith (1982), Jeg har sett stjerner som sluttet å slukne (2005) – og Vender tilbake til deg, Paris (2017), som diktet her er hentet fra: Tidligere uutgitte dikt, med forord av Lars Saabye Christensen.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑