MAMMONS TALE / Terje Dragseth

Foto: Blunderbuss/ Ann-Julia Granberg

«Ingen slave kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon.» Lukas (16,9-13)

 /

Mammon, jeg beundrer fra min todimensjonale maskin din tredimensjonalt digitale service. Takker for passord og kryptering, dollar og pund, stål og olje, for elektrisk distanse, direkte smerte og fet profitt. Du er nåde, Mammon.

Mammon, du er ett, som alt, som 001 og 002, som 24/7.

Mammon, din usynlige hånd stødig som isfjell og dyp som permafrost i min postulerte sjel. Mine fienders bankerott. Det frie markedets dynamikk. Individets kjerne: to take it all!

Mammon, uten identitet uten kropp, du kontrollerer og straffer, lov og rett på din habilitets side, ditt universelle fengsel er statistisk perfekt, som børsklokkene og de trådløse makrosekunders hellige verdiutslag, og dine verdensomspennende algoritmer i loop uten syntaks, å hellig hellig hellig er denne isnende rasjonelle hyberbol, de vidunderlige abstrakte milliardene og det mytiske 0, ditt imaginære univers, jeg lovpriser og bøyer meg og helliggjør deg med offergaver fra kunst og kultur,

og dine slaver i kosmiske drakter pisker opp havet med helikopterrotorer for å kartlegge, tråle havet, tråle vinden, tråler jordsmonn, tråle universets metafysikk, der det lønner seg, der det strømmer kontinuerlig profitt fra rør med olje og gass.

Mammon, pisk meg med pisken fra din usynlige hånd, inntil jeg kneler, forstår, takker og betaler for dine snedige investeringer. Jeg er moden for alt, alltid mer, mye mer. Slå meg atter og atter konkurs, jeg overlever ved din nådes kreditt, du slavenes konge.

Du er en katedral av drømmer og renters rente. Jeg bor i ditt hus. Jeg kjører din bil. Jeg reiser på ferie i takknemlighet til deg, overbærende ukrenkelige Mammon av lede og lutring.

Mammon, dine globale tjenester er alltid tilgjengelige, jeg døgner langs motorveiene, på sentrene utenfor de avdøde byene, i  parfymert limbo på flyplassene, i fest som i hverdag:

«I shop, therefore I am.»

Turistnæringen er ditt tempel, hvor det messes døgnet rundt fra middelaldrende i dans om poolen, baren, buddha og de store katedraler.

Mammon, jeg sverger, du har min lojalitet, og forbanner fattigdommen, for dens forutsigbarhet og mørke materialitet av mudder og smitte, for dens banale diskurs.

Åh hellige gullkort av abstraksjon og kjøpekraft, Mammon, din skjønnhet er uten substans, uten lukt, uten annet enn evig tilstedeværelse som min hyper bank, min evighetskonto (av produktiv angst), min positive gjeld, Mammon, med all din dype innsikt i min gjøren og laden, lagra i hvelv i det underjordiske – jeg sverger, jeg skal betale i morgen, og om ikke i morgen, så i overmorgen.

Mammon, jeg investerer kontinuerlig i de cookies du så generøst anbefaler, jeg høvler valuta, jeg gnikker på nikkelaksjer, jeg sover i mikrosekunder og våkner som milliardær, jeg nedkjemper og oppretter fond for luft, og kunst, (og noe kobber), sender sjokkvirkninger inn i den amerikanske dollar med øyeblikkelig virkning, jeg har en aura av reprodusert angst og materiell lykke.

Jeg fokuserer med et nåløye på kosmiske multiinvesteringer gjennom nettverk av kryptert menneskehandel, åh Mammon Mammon, hvordan du interagerer så øyeblikkelig overfor mitt interkontinentale begjær, multikjønnet og virtuell og elsket av nasjoner, investorer (som meg), de fattige og de rike, du usynlig, som elektrisk kraft.

Mammon, implantert genetisk konkurransekraft, konkurransekraften som interagerer mellom fattig og rik, å Mammon, evolusjonens gud og herre, hvor de fattige deler sin resistens med de rike, fattigdomsenzymet, kan Mammon si, og kjøperet øye, en nyre, et glasshus og en tropisk øy, før jeg sovner i min algoritmisk søvn på assosiasjons-repeat:

aktiv avkastning (svinekjøtt) , beta (huler i jorden) , bullmarked (fuglefjær) , call (natt) , cash flow (energi) , DAX (tvetydig) , degressiv ( fall)  effektiv rente (rosebusk) , egenandel (sykkelkjede) , fill or kill (forvandling) , forvaltningshonorar (egg i kartong), goodwill (kvinne), henge-fond (naturlandskap), ineffisient (en slags latter) , joint-venture (narkotika), kollektive goder (tv-underholdning) , likviditet (dødsmesse) , majoritetsaksjonær (trapesartist), markedsrisiko (ubåter) , mindreverdige goder (kjærlighet) , naturlig arbeidsledighet (Afrika) , nødvendighetsgoder (London City) , opsjon (slottsbygning) , pari (bolig for overvektige) programhandel (flamme) , rating (motorvei) , realrente (stein og grus), rentesensivitet (mentalitet) , shorting (svømmebasseng) , soliditet (opplagring av utgåtte datadeler) , spekulant (julegave) , synergieffekt (sirkel) , ticker (tyv) , tilbakekjøp (syltetøy), ubegrenset risiko (mann og kvinne) , utbytte (vann) , utvanning (natur), absurd (naturlig, rasjonelle), continue continue –

 

//

Klimaaksjonen undersøker i denne serien hvordan norske økonomer arbeider med klimakrise og overopphetingen av kloden, men vi ville også utfordre poetene til å reflektere over dette sakpoetiske temaet. Tekstene er realisert takket være støtte fra Norsk Kulturfond.

Tidligere dikt i serien:

Amalie Kasin Lerstang: hvis ikke oss hvem

Kathleen Rani Hagen: deponier

Øyvind Berg: Fornærmelsen

 

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑