DYRUM / Ingeborg Arvola

DYRUM
deling og drøfting av dyrisk informasjon

GRYTEKLAR
Hvis jeg kunne velge vil jeg heller kjøres gjennom natt og dag, enn å ha en grense på åtte timers transport til slakteriet.

GISSE
Mennesker ville kjørt dyr til slakteri i evigheter hvis det ikke fantes makslengde. Tusenvis av dyr til Dustistan, lass på lass fra Indre Snyterud til Ytre Fjompefjord. Sånn driver de på for å få ned produksjonskostnadene. I Nord-Norge kan det være rett med ekstra kjøretid til slakteriene, for der kan det ta mer enn åtte timer.

GRYTEKLAR
Men skal det først være regler for hvordan dyr har det, vil jeg heller ha noe å rote med mens jeg lever, enn kort kjøretur til døden. En rot, en stubbe … noe å rote med, noe å leve for. Det er visst lovpålagt, det også, men nevn én gris som har rotet rundt mens den levde, så skal du få gnage av halen min!

HØNEPØNE
Jeg vil minne om at vi har det ganske bra i Norge. Tenk på alle som lever i utlandet. Det er de som blir overtransportert. Her i Norge har vi lover både for transport og for hvordan dyr skal ha det på slakteriet før de dør.

GISSE
«Griser som skal bedøves med gass før avlivning, skal være minst to. Rommet de føres inn i skal ha lys nok til at grisene kan se omgivelsene, og se at de ikke er alene.»

GRYTEKLAR
Jeg ville ikke likt å være helt alene, nei, disse instinktene som slår inn, skrekken.

GISSE
Men er det viktigere enn å få rote rundt mens man lever?

TRE SMÅ GRISER
Vi har ikke rotet rundt ett sekund. Vi sier: Ta folka! Nok undertrykkelse! Nok misbruk! Nok gassing! Onkel døde stående med dritt til magen. La oss bryte ut og slutte oss til villsvinene.

HØNEPØNE
Da loven om frittgående høner tredde i kraft i EU, begynte hønsefarmene å knekke nebbet på hønene, så de ikke kunne skade hverandre når farmene gikk fra burhøns til frittgående.

HØNE32
Det er ikke lov å knekke nebbet på høner, les regelverket før du sprer rykter.

HØNEPØNE
Jeg vet at det ikke er lov å knekke nebbet på høner, men hønsefarmene søker om dispensasjon. Alle i Nederland får dispensasjon i år etter år etter år.

HØNE23
Vi har med en dommedagspredikant, dyrens. Foreslår at Hønepøne forlater gruppa.

HØNEPØNE
Jeg har rett til å ha en mening, selv om det er en annen mening enn din.

TRE SMÅ GRISER
VI vil ikke bli spist av mennesker! Vi vil heller spise mennesker!

GRYTEKLAR
For en uappetittlig tanke. Er dere klar over hvor like griser og mennesker er? Før i tiden …

TRE SMÅ GRISER
Heller spis enn å bli spist!

FÅRIKÅL
Unnskyld meg, men sier et menneske at det vil spise meg, så sier jeg: Vær så god.

HØNEPØNE
Du gryneste!

FÅRIKÅL
Men jeg vil spises. Dere aner ikke hvordan det er å være sau.

GISSE
Dere går fritt rundt om sommeren, dere følger bjellesauen, opplever livet slik det er ment å leves og så har du mage til å … til å  …

FÅRIKÅL
Men når vi dør, slaktes vi og kjøttet vårt legges på fryselager.

GRYTEKLAR
Hva er galt med fryselager? Ikke si at det er din innvending mot menneskers bruk av dyr? Fryselager?

FÅRIKÅL
År etter år ligger kjøttet vårt på fryselager, for mennesker spiser ikke sau lenger.

HØNEPØNE
Interessant! Er dere på vei inn i sjangeren kjæledyr?

FÅRIKÅL
Mennesker liker ikke smaken av sau lenger. Gris er bedre. Og for min del vil jeg heller spises enn oppbevares frossen i årevis. Moren min ligger på fryselager. Mormoren min også. Tusener på tusener av sauer ligger frosset ned. Har dere sett et sånt lager?

HØNE23
Høner er forresten på vei over i sjangeren kjæledyr.

FÅRIKÅL
At mennesker ikke spiser sau! Er ikke det som om gress skulle vært vann?

GRYTEKLAR
Dere smaker frihet. Det er det som er feil ved dere.

HØNE23
Det fins områder der mennesker abonnerer på høner. Sånn som de abonnerer på aviser og musikk. De får egg en gang i måneden og jevnlige bilder av sin egen høne. Tuppa, hvis dere husker henne, ble abonnementshøne. Hun har et ektepar som henger bildene av henne på kjøleskapet. Elsa og Edvin Haakonsen, heter de, bor seks mil nord for Trondheim. Når Tuppa dør, får de kroppen hennes vakuumpakket og klar til å spises.

TRE SMÅ GRISER
Menneskepropaganda! Knekk nebbet på Tuppa! Dessuten er det ikke bedre for katter og kaniner. Vet dere hvordan mennesker kvitter seg med kjæledyr de går lei? Spiser dem? Å nei da. De slenger dem ut av vinduet på bilen. Kjører dem til en grøft i nabobyen. Kaster dem i vannet fra en bro. I en sekk. Tar dem med til dyrlegen og sier: Gi dette dyret en human slutt på livet.

HØNEPØNE
Gryn meg i fjæra!

GRYTEKLAR
Det var mer vanlig før i tiden, men jeg har hørt at det fins griser som går rundt i egne hager, de har like store områder som menneskene. De spiser samme mat som menneskene. De har sine egne personer i en familie. De har unger som døper dem Galtevalte og av og til stikker pinner inn i snutene deres, men da kommer voksne til og sier: Slutt.

FÅRIKÅL
Sier de slutt til grisene?

GRYTEKLAR
Nei, de sier slutt til barna. Slutt å plage grisene, sier menneskene til barna med pinner.

INSTA-CHICK
Jeg kan fortelle dere at HØNE23 har rett. Jeg er abonnementshøne. Jeg har verdens frøeste liv. Vi blir fotografert hver dag!! Jeg har fire forskjellige måter jeg steller og legger fjærene mine på om morgenen. Og det er mennesker som abonnerer på oss. De kommer og henter egg en gang i måneden, og da kikker de på oss hønene over gjerdet. Blir stående lenge og se, som om vi er sjeldenheter i dyrepark og at de har betalt tusen kroner for å se på oss.

PURKA
Je sku itte klagd, hvis vi bare fikk gå ut om natta og gjøre ting i buskom. Je veit om et villsvin døm kaller for Walle. Han har lagd en svinesti neri skauen. Farter rundt og sloss med bikkjer og mennesker og kråker. Han har litt av ei skinke. Den sku je gjerne hatt en bit av, hvis døkk skjønner å je preiker om.

GISSE
Det kan vel ikke akkurat kalles sikker sex?

PURKA
Kunstig befruktning er så klinisk. Aldri i vera om det finnes et dyr som frivillig væljer nerfrosn sæd. Å erre med mennesker og nerfrosne ting? Døm har et oppheng der, det vil je påstå.

GRYTEKLAR
Mennesker vet ikke lenger hva det vil si å være et fritt menneske, da skjønner de lite av dyrs frihet også. Roter det til med liv versus død. Leve i dritt, kjøre som kongelige til slakteriet.

KLARA KU
Jeg skulle gjerne hatt en sånn veske som pudler pleier å sitte i. Sånn som mennesker henger over skuldra og så titter hodet mitt ut over kanten. Fins det sånne i størrelse ku?

HØNEPØNE
Jeg vil minne dere om hvor bra vi har det i Norge. Og at vi skal være glade for at vi er i live den stunden vi er i live. Det fins noen som lever for siste gang.

GISSE
Hva mener du med det?

HØNE23
De er den siste av sin art. Som Benjamin. Det siste mannlige hvite nordlige stumpneshornet.

TRE SMÅ GRISER
Han er død.

HØNE23
Nei, han er den siste levende …

GISSE
Han døde for noen år siden.

GRYTEKLAR
Jeg foreslår: Bytt ut fraser som «gjennomføring av avlivningsforordningen».

HØNEPØNE
Bytte dem ut med hva?

FÅRIKÅL
Poesi?

KLARA KU
Tekstmeldinger?

INSTA-CHICK
Smileys?

TRE SMÅ GRISER
Drapstrusler?

GRYTEKLAR
Kjør …

Kjør meg gjennom natta. Kjør meg langsomt, kjør meg lenge, kjør meg langt. La meg rote i jorda først, leve litt, lukte litt, snu en stubbe eller to, tenke en tanke eller to, tenke stubber kanskje, stubbe tanker kanskje, tusle skrått mot gjerdet kanskje, forbi andre griser kanskje, dit sola skinner, hvile skinka mot snauspist gress og varm jord.

Så kan de si:

Kom, nå er kvelden her

la oss dra

/

Ingeborg Arvola er født i Finnmark i 1974, oppvokst i Tromsø og bosatt i Oslo. Hun skriver bøker for barn, ungdom og voksne. Hennes siste utgivelse er Buffy By er eventyrlysten.

Foto: Anna Julia Granberg.

//

Filosofen Peter Singer ble en av forløperne til dyrenes frigjøringsbevegelse og inspirerte til kampen for dyrs rettigheter. Vi spør: Hva innebærer disse rettighetene, og kanskje enda mer interessant: Hva innebærer disse rettighetene ikke?
               
Ofte når vi snakker om å ta vare på biologisk mangfold, blir arter omtalt nærmest som ideer, uten tanke for at dette er individer som utgjør en art.

Under pandemien har nettopp menneskers misbruk av ville dyr vært den fremtredende forklaringsmodellen for covid19-utbruddet. Sykdommen og isolasjonen mange mennesker har lidd under, økte på sin side forbruket av kjæledyr – særlig hunder. Tilførte disse dyrene – individene – modenhet til sine eiere, eller ble de rene substitutter? Hva gjør dyr med oss?
               
Ifølge lover og konvensjoner har dyr egenverdi, men måten vi fortsetter å behandle dem på viser at våre med-skapninger behandles som ressurser, objekter, ting. Eksempel på perspektivutprøvning: De redselsfulle grise- og kyllingfarmene har bare sin like i hvordan mennesker innhegner flyktninger under miljøkrisene.

///

Vi takker Fritt Ord for støtten til dette prosjektet!

Tidligere artikler i serien:
Thomas Hylland Eriksen: Der maten kommer fra
Ragnhild Sollund: Ofrene for antropocen

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑