Krig i Europa  / Carsten Jensen

Er krigen i Ukraine begyndelsen på Tredje Verdenskrig? 

En verdenskrig kan være mange ting. Vi lever i en verdenskrig med naturen, der spænder fra Nordpol til Sydpol. Vores våben er olie og gas. Naturens våben er stigende temperaturer, smeltende ismasser, oversvømmelser, skovbrande, tørke, insekternes forsvinden. Fronten er alle steder. Det er en verdenskrig, der rækker fra Antarktis til din altankasse. 

Vi lever også i en verdenskrig mellem de rige og de fattige. De riges våben er skatteunddragelse, finansielle spekulationer og underbetaling af arbejdskraft. De fattige har ingen våben, undtagen i de lande, hvor der endnu er demokrati, og fagforeninger og politisk opposition er mulig. 

Derfor er der også en verdenskrig mellem demokrati og autoritære regimer. Demokratiet har åbenlyse fjender i lande som Rusland og Kina, Iran, Ægypten og Syrien. I Afrika er der mange lande, der aldrig har været i nærheden af demokrati. I Latinamerika har kampen mellem autokrati og demokrati i et halvt århundrede bølget frem og tilbage, fra land til land. 

Indiens populistiske Narendra Modi undergraver nu på ottende år dagligt det demokrati, der bragte ham til magten. Brasiliens Bolsanaro gør det samme. I Vesten er der Donald Trump, Boris Johnson, Ungarns Victor Orban og den polske regering.  

I Frankrig er højrepopulister som Marine le Pen og Éric Zemmour politiske magtfaktorer med stor folkelig opbakning, der en dag kan indtage regeringskontorer. Det samme gælder Matteo Salvini i Italien. 

Der er en verdenskrig i cyberspace mellem bevidst misinformation, fake news og konspirationsteorier over for de sidste forsøg på at holde fast ved virkeligheden derude. 

Hvad angår de sanktioner mod Rusland, som invasionen af Ukraine har udløst, står vi allerede midt i en ny økonomisk verdenskrig. Kun en ting er fredet. Ruslands eksport af olie og gas, som finansierer invasionen. Det lyder selvmodsigende, men er kun alt for logisk. Verden er mere afhængig af olie og gas end af demokrati i Ukraine. 

Kun en ting er fredet. Ruslands eksport af olie og gas, som finansierer invasionen

Skulle vi vågne til besindelse og sætte dette sidste afgørende stød ind mod Rusland, skal vi ikke være i tvivl: Så vil olie- og gasproduktionen uden for Rusland blive sat i vejret. Vores verdenskrig mod naturen kan fortsætte med fornyet styrke. Cirklen er sluttet. 

Så er der det militære aspekt, som er altbestemmende for vores forståelse af ordet krig. Vil den russiske invasion af Ukraine udvikle sig til en verdenskrig på våben? NATO-landene er fast besluttede på, at det ikke må ske: Ikke en NATO-støvle på ukrainsk jord, om så hele befolkningen bliver udslettet i bombardementer. Så må de hellere, alle 44 millioner, flygte over til os, hvor de vil blive modtaget som æresgæster. Omvendt er det også forbudt Putin at nærme sig et eneste NATO-land, skønt det utvivlsomt klør i de russiske militærstøvler for at gå ind i de baltiske lande. 

Verdenskrige udløses af tilfældigheder. Hvis japanerne ikke havde været dumme nok til at bombardere Pearl Harbour i 1941, havde et isolationistisk USA ignoreret krigen på det europæiske kontinent og overladt det til Sovjetunionen at nedkæmpe nazismen, hvad Stalin utvivlsomt havde gjort, med det resultat, at hele Europa var blevet kommunistisk og Berlinmuren aldrig faldet. Putin havde ikkebehøvet at løsne et eneste skud i Ukraine og i dag været enehersker over et samlet Europa.  

Europas største atomreaktor, Zaporizhzia, kom under angreb i fredags. Bygninger brød i brand. Katastrofen kom ikke, men eksperter siger, at vi var tæt på, og så kunne ikke bare Ukraine, men også store dele af Central- og Østeuropa været blevet ubeboelige med uoverskuelige tab af menneskeliv til følge. Denne gang blev vi reddet af et tilfælde, da russisk artilleri uansvarligt fyrede løs. Næste gang er tilfældet måske ikke vores ven, men vores fjende.

Vi præsenteres i dag for så mange scenarier for, hvordan krigen i Ukraine kan udvikle sig. Ingen af dem kalkulerer med tilfældet, men tilfældet er ofte kriges stærkeste aktør. Det er derfor, vi alle sover så dårligt i disse dage, og koncentrationen svigter, når vi er vågne. Det er det, en ny krig i Europa betyder. Vores liv er blevet uforudsigeligt som aldrig før. 

// Vi takker Carsten Jensen for tillatelsen til å publisere denne kommentaren. I morgen følger forfatterens bredt anlagte essay om samme tematikk.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑